Wat is vegan?


Vegan koken, hoe begin je eraan? 🍔🍕🍜
Wel dit zijn de kookboeken die ik het vaakst raadpleeg. Het begon voor mij met Puur & vegetarisch, zeg maar mijn kookbijbel! Hierin vind je zowat alle basisgerechten voor een evenwichtige, plantaardige maaltijd. Als je op zoek bent naar evenwichtig vegan eten, dan raad ik de boeken van macrobiotische koks zoals Tine Tomme, Viviane Van Dyck & Mieke Vervecken-Pieters aan.

Waarom? Omdat je op een dag meer nodig hebt dan de klassieke rauwkost, vers fruit met noten en avocado. Je lichaam heeft baat bij een basisdieet bestaande uit volkoren granen, diverse soorten groenten en eiwitten uit peulvruchten. 

Wat is vegan eigenlijk?
Dat is plantaardig, dus vegetarisch, maar dan all the way. Zonder koemelk, geitenkaas of halloumi. Niks dierlijk dus.
Net als de meeste vegetariërs, kon ik me enkele jaren geleden een leven zonder kaas moeilijk voorstellen. Een cappuccino met havermelk was ik snel gewoon en sojaroom gebruikte mijn moeder al zo lang ik me kan herinneren...maar een boterham zonder kaas? Oh jee! Nee!

Ik durf toe te geven dat ik heel soms voor een broodje met cambozola val, een sterksmakende, blauwe kaas. En dat is dan ZO lekker. Maar voor andere 'gewone' kaas, zeker die op het bordje gemengd bij een biertje, daar pas ik voor.

Over de afkomst van melk kan wat gezegd worden, want kalfjes die bij hun moeder worden weggehaald, zodat wij van de melk kunnen drinken is niet oké. Dan spreek ik nog niet over het scenario waarbij die moeder constant zwanger is, leven geeft aan een kalf dat van haar wordt afgenomen en dus letterlijk wordt uitgemolken tot de moedermelk op is. En dan begint het verhaal opnieuw.

Maar dit is niet de plaats voor dit debat, dat laat ik aan de dierenactivisten over.

Wat ik wel wil onderstrepen is dat melk een verslijmend effect heeft: dat verzwakt je longen en darmen. En dat kaas puur vet is dat in je aders en organen plakt. Vroeger had ik voortdurend slijmen in mijn keel, heel vervelend, want ik kreeg ze niet weeg door te snuiten. Sinds ik al langere tijd me beperk tot plantaardige melk, en dan ook niet dagelijks: tada, geen slijmen meer! Bovendien deed ik afgelopen najaar een diepgaande detox en de eelt op mijn dikke tenen was volledig...dat zou een gevolg zijn van het elimineren van kaas.


Oké, zonder kaas. Hoe overleef ik dat?

In gerechtjes benader ik een cheesy smaak door shiro (witte) miso, edelgistvlokken of geraspte tempé te gebruiken.

Ik maak bechamelsaus met een roux op basis van olijfolie & speltbloem, plantaardige melk zoals soja of haver en dan roer ik er witte miso door om die smaak te geven. Een ovenschotel werk ik af met geraspte tempé en die heerlijke pasta overstrooi ik met edelgistvlokken. Het vroeg wat aanpassing van mijn mindset, een kwestie van de verwachtte smaak van kaas los te laten. En dan is dit allemaal best comfi food.


Benieuwd naar meer? Check de workshop comfort food! 

Heb je een vraag? Een voorstel om over te schrijven? Bel me, schrijf me!