Plantaardig en evenwichtig?


Pure voeding die niet overbelast, maar wel voldoende verzadigd en deugd doet aan de spijsvertering en dus ook in het kopke! Wat is dan dan eigenlijk? Hoe ziet een plantaardig en evenwichtige maaltijd er dan uit? Een boterham met nepmartino als lunch en een salade of pasta pesto in het restaurant?


Dat kan, maar er is zoveel meer te ontdekken! Zoveel lekkers en als je groene vingers hebt, recht uit den hof!


Een bord vitamines, eiwitten, enzymen & mineralen

Een plantaardig basisdieet bestaat uit soep, volkoren granen, groenten, zeewier en vleesvervangende peulvruchten, pitten en zaden. Noten en notenpasta zijn rijk aan vetten en mag je als extraatje zien. Ook de plantaardige granen- en notenmelk horen in dit rijtje thuis. Hier wil inzomen op een maaltijd met graan, groentes en peulvruchten.


Wat zijn granen?

Granen eet je best volkoren, dus niet geraffineerd. Als 'volkoren' niet op de verpakking staat, is de rijst verarmd (geraffineerd).
Graan is complex en de volkoren variant bevat niet alleen zetmeel, maar ook enzymen om de zetmeel beter te verteren. Bovendien betekent volkoren mét pel: de plek met de meeste vitamines en mineralen.

Je kent de meeste granen wel: rijst, haver, gierst, maïs, (die eerste vier zijn glutenvrij) gerst, tarwe, rogge, spelt en kamut. En het rijtje 'niet echt granen', maar toch goed voor ons zijn quinoa, boekweit en amarant. Afgeleiden van granen zijn couscous, bulgur, gruten, vlokken, meel en deegwaren op basis van granen zoals soba noodles, pasta.

Dagelijks of bij elke maaltijd een portie graan brengt het lichaam in balans, volkoren graan is voedzaam en centraal op de balans van de twee extremen: zoet (yin) en zout (yang), denk aan suiker (yin) en rood vlees (yang). Hoe centraler je voeding, des te minder craving naar zout of zoet.


Groeten kan je in verschillende groepen verdelen!

Gerbuik de groentekalender van Velt om te weten welke groenten wanneer oogstklaar zijn. Zo volg je het seizoen, wat goed is voor je buik en je portemonnee!

Alles wat in de grond groeit zoals wortel, rammenas, schorseneren, pastinaak, lotuswortel (enkel in Aziatische supermarkt), daikon, kliswortel, gember,...vormen het eerste groepje: de wortels (lees: weutels)

De tweede bende zij de ronde, zoete groenten zoals ui, sjalot, pompoen, bloemkool, radijs, koolrabi, spruit, rode en witte kool, bieten, venkel, courgette, komkommer, zoete aardappel,

Alle groente die naar de hemel groeien zoals broccoli, prei, lente-ui, groene kruiden, boerenkool, wortelloof,... zijn het derde groepje: opschietend groen.

En de niet te missen zeegroenten, misschien beter gekend als zeewier : nori (sushi), wakame, arame, hiziki, kombu, kelp, agar agar, zeekraal, lamsoor, dulse, Iers mos... Probeer 2 tot 3 keer per week zeewier te eten. Het is rijk aan calcium, jodium, ijzer, zink, magnesium, fosfor, mangaan, silicium, vitamines A, B, C en D. 

Dagelijks een combinatie van de drie eerste groepen groentes zijn ideaal!

Krachtvoer!

Peulvruchten bevatten koolhydraten, plantaardige, onverzadigde en dus goede vetten, vitamine B-complex, voedingsvezel en ijzer.

De eiwitwaarde van verse peulvruchten ligt lager, wat deze licht verteerbaar maakt. Door het drogen neemt het eiwit- en zetmeelgehalte toe. Door gedroogde bonen en kikkererwten te weken en te koken maak je ze verteerbaar. Linzen hoef je niet per se te weken. Nog beter verteerbaar maken kan door te kiemen.


Gedroogde peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten zijn noodzakelijk in een plantaardig dieet, aangezien op een langzame en constante wijze onze energie aanvullen. De zogenaamde trage verbranding.

Peulvruchten maken dus het verschil! Lust je dat niet zo graag? Een goede raad: leer tenminste linzen eten. Goed nieuws, na 8 keer proeven zou je iets lusten!

Naast de gekende peulvruchten heb je ook afgeleiden zoals tofu (gestremde sojabonen) en tempé (gefermenteerde soja). Vaak ook seitan, maar wees je ervan bewust dat dit pure gluten zijn.

Als je een actieve levensstijl hebt, mag je per maaltijd 2 eetlepels peulvruchten eten, maar als je een zittend beroep hebt, hou je het beter

op 1 maal per dag. Van te veel eiwitten kan je onrustig worden door te veel energie. Of je schiet in actie en zoekt een manier om die energie kwijt te geraken!


Vind je dit allemaal wel interessant, maar weet niet goed hoe ermee aan de slag? Kijk eens tussen de recepten op deze blog of schrijf je in voor een workshop. Een virtueel briefje schrijven mag ook!


Ik voed. En ik leer voeden. Ik leer je kijken naar je voedingspatroon en

samen passen we dat aan, zodat je gezonder leert koken, eten en leven.

Het gaat hier niet om veganisme, wel om gezondheid en evenwicht.

Want een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig.


Liefs Sarah Jane