Lente detox


De opgaande energie van de lente en het verplichte in-uw-kot blijven tijdens de aanhoudende corona crisis zijn de perfecte cocktail om in detox te gaan. Sinds 1 april hebben manlief en ik stap voor stap onze goestingskes afgebouwd om tegen 16 april deze detox te hebben doorlopen. Of overleefd...
Het is niet de eerste keer dat ik dit doe en toch opnieuw met begeleiding van Nadine (Equinox Helende Handen En Helende Woorden) en Tine Tomme (Avalonhoeve). De detox loopt 16 dagen online waarbij ik dagelijk een aanmoedigende e-mail krijg met recepten en boodschappenlijstjes, filmpjes met uitleg over wat en waarom en begeleiding via zoom.

Lenteschoonmaak !
Afgelopen najaar waagde ik me de eerste keer aan een detox. Jawel, de vrouw die als twintiger 's nachts met een hongertje de frigo plunderde, maakte een heus emotioneel groeiproces door om op haar 37 zich klaar te voelen voor een tweede detoxperiode. De winter woog zwaar op mijn spieren en gewrichten en in mijn hoofd was het vaak troebel en grijs. Mezelf eens goed uit te rekken, als het ware mijn lichaam openen, me ontdoen van alles wat overbodig is om het nieuwe wat de lente brengt te ontvangen. Daar had ik nood aan. Geen wonder dat men spreekt van lenteschoonmaak!


En dat is wat ik met deze voorjaarsvasten doe: mijn lijfje schoonmaken, van buiten én van binnen. En hoe kan dat beter dan te minderen? Om te beginnen met schermuren, nogal moeilijk als je een blog schrijft. Ook minder actualiteit, wat ik al véél langer doe, want ik heb geen nood aan ruziënde politici en het aantal Covid-19 doden per land. Natuurlijk raakt me dat, net daarom dat ik mezelf wat bescherm.


Ik zet de komende dagen meer in op rust, meer natuur en meer lichaamsverzorging. Eigenlijk probeer ik me op schoonheid te focussen: ik luister op dit moment naar filmmuziek. Ik start de dag met een yoga sequentie (asana's die volgens B.K.S. Iyengar de immuniteit versterken), om vervolgens te genieten van de lentegeur en het frisse groen tijdens een ochtendwandeling. De rust die dan heerst vind ik heerlijk. In deze periode van met ons twee thuis te zijn, kijk ik met liefde naar mijn partner, ook als het me soms wat veel wordt. We koken samen, lezen en na het avondeten trek ik me nog even terug om te mediteren.

Centraal staat soberder eten, wat begint met de afbouw van tabak, alcohol, koffie, suiker, dierlijke  producten, gebakken meel zoals brood en koekjes. En dan niet minder, maar wel zonder! Dat vraagt wel wat mentale voorbereiding.

En focussen op jezelf. Let maar eens op als je beslist om dat snoepje of dat glasje cava niet te drinken, Wat dat met je doet. Waarom heb je dat in de eerste plaats nodig? Vaak grijpen we naar ontspanning door middel van voeding en drank, omdat zoiets onmiddellijk effect heeft. Terwijl we beter een bad nemen, een massage ontvangen, een gezellige babbel hebben, een workshop volgen, sporten, vrijen, mediteren... om diep te ontspannen. Ik noem dat mijn ziel voeden.

Neem tijd om te voelen wat in de stilte van jezelf leeft. Neem tijd om creatief te zijn, om te schrijven, om je te vervelen en te dromen. Zelfs om te huilen.


Op vlak van voeding eet ik zoals alijd: vegan, maar dan zeer licht. Dat wil zeggen alle groene lentegroenten zoals prei, selder, raapjes, Chinese kool, kiemen, verse groene kruiden, brandnetel, .... kort wokken, stomen, blancheren of pekelen. Gecombineerd met heerlijke zure smaken van bv. citroen, natuurlijke azijn, umeboshipasta en fermentaties die mijn lichaam helpen ontzuren, afvoeren en openmaken. Gefermenteerde producten zoals zuurdesembrood, tempé (gefermenteerde sojabonen), zuurkool, augurk, geperste salade, opgelegde gember,... helpen door de aanwezige enzymen het spijsverteringsproces een handje.


Voorlopig eten wij hier thuis rijstpap met gestoofde appel als ontbijt, een lunch bestaande uit volkoren basmati rijst, groene groenten en linzen, een kriekenpudding als dessert en 's avonds een romige gerstsoep. Die soep is manlief op dit moment aan het maken. Wat een geluk heb ik, dat ik gevoed word!

Door zuiver en sober te eten kan ik getuigen dat een simpele kriekenpudding zonder suiker hemels is. Zelfs de kok zei: "mmm dat smaakt."

Waarom vasten?

Ons lichaam krijgt te maken met allerlei vervuiling zoals straling, uitlaatgassen, gifstoffen (in medicatie), pesticiden, verzorgingsproducten, die we via de huid, de longen en de spijsvertering al dan niet bewust innemen. Vaak krijgen we last van kwaaltjes en vermoeidheid door het ophopen van afvalstoffen (blokkades) in het bind- en vetweefsel, nieren en lever.


Tijdens deze detox ontlast ik mijn organen om zo blokkades op te heffen en kwaaltjes weg te krijgen. Soms heb ik meer last van een energetische blokkade, die vraagt meer emotionele heling en spirituele aandacht, waar plaats voor komt door een fysieke reiniging via voeding, massage en beweging zoals wandelen en yoga oefeningen.

De winst die ik had na de vorige detox? De eelt van mijn dikke tenen was helemaal weg, mijn buikorganen voelen sindsdien lichter en ik had meer energie om de winter te trotseren. Bovendien kreeg ik meer vertrouwen, in mezelf, wat ik doe en het leven in het algemeen.

Deze keer hoop ik op een nog zachtere buikzone, minder spanning in mijn lijfje en meer creativiteit. En genoeg energie om de moeilijkheden van de toekomst aan te kunnen. Maar vooral antwoorden vinden op de emotionele vraagstukken die sinds de laatste detox naar de oppervlakte zijn gekomen.


Overweeg je deze lente te ontgiften, stort je dan niet onbezonnen in een uithongeravontuur. De bovengenoemde producten waar we vaak moeilijk aan kunnen weerstaan bouw je best stap voor stap af. Doe niet alles tegelijk, dat is te extreem. Hou er rekening mee dat hoofdpijn, vermoeidheid en andere kwaaltjes niet vreemd zijn, 'ziekte' is een uiting van eliminatie omdat je lichaam ongewenste bezoekers probeert te overwinnen.
En omdat je een dergelijk proces beter niet in je eentje doormaakt, zeker als je gewoon bent om tabak, alcohol, suiker en/of koffie bijna dagelijks te gebruiken, raad ik je aan dit onder begeleiding te doen. De volgende detox van 16 dagen, inclusief afbouw- en opbouwdagen start op 15 april. Info en inschrijven via De Avalonhoeve !


PlantAardige groetjes,

Sarah Jane