Korte pikkel met witloof en gember

 

Wist je dat ons lichaam gefermenteerd voedsel beter verteert dan rauwkost? Dat komt door de enzymen die door fermentatie ontstaan en onze darmen helpen voedsel af te breken. Je hebt vast wel al van zuurdesembrood gehoord. Wist je dat de opgelegde gember bij sushi ook gefermenteerd is en dat tempé een koek van gefermenteerde sojabonen is? En niet te missen: augurk en zuurkool, beide lange pikkels!


Lange en korte pikkels...euh? Zuurkool en augurk worden gepekeld om lang te bewaren, een korte pikkel wordt bereid om op korte tijd een groente beter verteerbaar te maken.

Een korte pikkel, ook wel eens geperste salade genoemd, wordt bereid volgens hetzelfde principe als een lange pikkel, maar de tijd om te fermenteren is minstens anderhalf uur! Snel klaar dus!


Kort pekelen kan je in principe met alle harde groenten die je normaal rauw zou eten.
Snij in fijne plakjes, reepjes, cirkeltjes of rasp en meng met zout of zuur zoals sojasaus of zout of azijn en maak de zoute of zure smaak zachter door eventueel iets zoet zoals rijststroop, ahornsiroop, mirin of geroosterde sesamolie toe te voegen.


Neem twee diepe borden en een gewichtje (bv. stenen vijzel) of een pikkelpers (te verkrijgen in natuurwinkels zoals bv. Bioshop Bornem) en zet de mengeling onder druk (tussen de twee borden).

Na anderhalf tot vier uur kan je de pikkel eten en

je kan deze wel tot vier dagen bewaren!


Heerlijk om een salade mee te pimpen of om

verfrissing te brengen aan een zware maaltijd.


En een lepel zuurkool of korte pikkel per maaltijd is

voldoende om de vertering op gang te brengen.

Recept met witloof en opgelegde gember!


Wat heb je nog? Een restje witloof, opgelegde gember (verkrijgbaar bij de natuurwinkel, Terrasana), sojasaus, appeldiksap, eventueel lente-ui, een pikkelpers of twee diepe borden en een gewichtje.


Snij het witloof en de opgelegde gember fijn, Meng dit met het sap van de gemberpikkel. Voeg bij de mengeling enkele druppels sojasaus en appeldiksap.

Doe de mengeling in de pikkelpers of tussen de twee borden en zet koel. Na anderhalf uur kan je dit serveren met fijngesneden lente-ui.