Sarah Jane Voedt!


Sarah Jane voedt ! is eigenlijk meer van toepassing: voeden is mijn passie.
En dan heb ik het niet alleen over de fysieke betekenis. Want mijn passie voedt dan weer mijn ziel. Ik hou van koken met natuurlijke producten, van pure smaken en van het verrassende effect dat die combinatie heeft op iemand die mijn maaltijd proeft.

Ik mag een hele dag in mijn potten roeren voor blije gezichten. Gezichtjes die dan 's avonds nog berichten dat het weer zo lekker

was en dat het deugd deed.

Pure voeding die niet overbelast, maar wel voldoende verzadigt en deugd doet aan de spijsvertering en dus ook in het kopke!
En dat mijn klantjes content zijn, wel, dat doet mij deugd!

Gezond? Hoezo?

Als ervaringsdeskundige weet ik dat wat je eet bepaalt hoe je je voelt. Tijdens de detox heb ik zo sober gegeten, dat mijn organen letterlijk tot rust kwamen en ik veel beter sliep. En nog steeds lekker slaap. Een uitgerust lijf geeft mij meer kracht en goesting. Als ik moe ben, zakt de moed me makkelijker in de schoenen.


Wat voor mij goed voelt, hoeft daarom niet voor iedereen goed te zijn. We zijn allemaal zo verschillend dat het ene lichaam meer (goede) vetten of (trage) suikers nodig heeft dan het andere. Maar wat wel goed is voor elk mensenlijfje zijn plantaardige producten en liefst zo puur mogelijk, dus de planten zelf.
Ik heb het dus niet over de zogenaamde vleesvervangers die qua smaak en structuur op vlees of vis lijken of een groenteburger die vooral uit zetmeel en veel te weinig groeten bestaat. Met puur bedoel ik dat de verse groente nog herkenbaar is.


Ik pleit niet voor een leven zonder vlees of vis, dat kiest ieder voor zich. Maar probeer eens de smaak los te koppelen van het effect op je lichaam...

Waar ik wel voor sta is een basisdieet van volkoren granen, groenten en vleesvervangende peulvruchten, een zegen voor het lichaam dat je overal brengt en doet wat jij wil dat het doet. En soms kreunt dat lijfje onder al die opdrachten en lijstjes die zo nodig door het kopke moeten afgewerkt... en dan kiest een mens als eens snel voor wat suiker of iets hartigs en vettig. Maar wat je lichaam, jouw ros, jouw huis dan nodig heeft is rust.
En ontspanning.

Ik voed door gezonde maaltijden te bereiden, voor mezelf, voor mijn gezin. En nu ook voor mijn klanten. De dankbaarheid die daaruit vloeit voedt mij opnieuw, maar dan in het kopke. Ik benoem het zo, met kopke, omdat ziel, spirit of emoties al eens op weerstand botst. Maar dat het kopke soms andere dingen dan het lijfke wil, kan je niet ontkennen. En dat het lijfke wil rusten of honger heeft is vanzelfsprekend en toch vaak moeilijk om aan tegemoet te komen.
Dus soms heb je daar hulp bij nodig: iemand die naar je luistert, met je meedenkt over hoe je issues met eten kan aanpakken. Of dat nu over koken gaat, of over wat je precies in je mond steekt. Obstakels overwinnen met ondersteuning kan je meer moed geven. Het gaf mij alvast kracht om door te bijten in mijn gevecht met mijn eetprobleem. Reik uit als je de nood voelt.


Food for the soul is niet alleen fysiek. Denk maar aan dat ritje op de fiets, een ochtendwandeling in het bos, een avondje kletsen in de stamkroeg of een goeie babbel met een vriendin, dat is toch soul food? Of urenlang met lego bouwen. Schilderen. Zingen. Samen lachen. Een lekkere en voedzame lunch die je niet de hele namiddag verlamt. Een nuttige job mogen uitoefenen. Alles wat je in de lockdown niet kan doen en zo graag zou willen...? Dat is toch om het kopke gezond te houden? Of het hartje te vullen? En hoe kan je beter genieten van die leuke dingen in een gezond en fit lichaam? Verzorg en voed jezelf.


Ik voed. En ik leer voeden. Ik leer je kijken naar je voedingspatroon en samen passen we dat aan, zodat je puur kookt, gezond eet en energiek leeft. Het gaat hier niet om veganisme, wel om gezondheid en evenwicht.

Want een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig.


Liefs Sarah Jane